Vrijdag 4 augustus: Rotterdam

 

14.30 – 15.30 uur (Haltheater)

Het wachten op de bus / Masterclass Jana Beranová

Voorbereiding: Schrijf een tekst met als thema: ‘Het wachten op de bus’.

Jana Beranová is dichteres-vertaalster en voormalig stadsdichter van Rotterdam. In 2008 kreeg ze de Erasmusspeld voor haar inzet voor de letteren. Een keuze uit haar poëzie verscheen in Werkboek, bloemlezing 1983-2010.

 

14.30 – 15.30 uur (foyer – linksachter)
How to workshop – Marjan De Ridder

  • didactische werkvormen
  • structuur geven aan je workshop
  • doelstellingen formuleren
  • feedback geven

Alles wat je moet weten om zelf een succesvolle workshop te kunnen geven.

 

14.30 – 15.30 uur (foyer – links van het podium)
1000 complimentjes en 1000 werkpuntjes – Gorik Verbeken

Deze workshop dient om je te helpen uitvissen wie je bent als performer. Wat wil je graag bereiken? We spitten uit hoe je overkomt bij je publiek en wat je uitstraalt.

Als performer (en gewoonweg ook in het leven) is het belangrijk te weten wat je zwaktes zijn, de kinken in de kabel. Maar ook waar je grootste talenten zich uiten, je wapens die je gretig kan gebruiken ten strijde.

En voornamelijk, je krijgt les van een Vlaming. Op z’n minst kan je langskomen om gekke woordjes te horen en vreemde uitspraken zoals ‘Dat is zo nutteloos als vechten met een emmer tegen een waterval.’ en verloren spreekwoorden zoals ‘Het schaap is de preut af!’

 

16.00 – 17.00 uur (foyer – linksachter) – aangepaste tijd
Freestyle: Rijmelarij, creatief zeveren, of toch meer dan dat? – Siebrand

In een workshop Freestyle Rap doen we de techniek achter het freestylen uit de doeken om zo een kader te bieden om zelf te beginnen freestylen. Is er een verschil tussen Freestyle en Freeverse? Wat hebben Scatting & Freestyle met elkaar te maken? En hoe zorg je ervoor dat je Freestyle “free” blijft, en niet vastloopt – of in herhaling valt?

De workshop probeert een inzicht in het freestylen aan te bieden en aan te zetten om het freestylen – een vaardigheid waartoe iedereen het potentieel heeft – uit te proberen.

Na afloop: Cypher!

 

15.30 – 16.00 uur (foyer – linksvoor)
Met de beul aan tafel, onderbelichte en onbekende aspecten van het galgenmaal en hoe deze poëtisch vorm te geven in vrije verzen  – Gerard Scharn

Van ‘het laatste avondmaal’ volgens de evangelist tot de ‘last suppers of the death row convicts’ en andere smakelijke anekdotes met betrekking tot de ceremonie van de laatste adem.

 

16.00 – 17.00 uur (Haltheater)

Optreden met eigen werk / Masterclass Diana Ozon

Voorbereiding: Neem een eigengeschreven tekst mee

Draag nu nog beter je eigen werk voor dankzij de masterclass van Diana Ozon. Neem een kopie van je favoriete podiumwerk mee en haal het uiterste uit je optreden.

Dichter Diana Ozon is sinds eind jaren ’70 podiumdier en fenomeen in de literatuur, punk en graffiti. Ze geeft optredens en performances in binnen- en buitenland en is gastdocent poëzie. Ozon heeft o.a. 13 dichtbundels, 2 romans en 2 geluidsdragers uitgegeven. Recente bundels waaronder Hartspanne en Zwerfzang verschenen bij uitgeverij Passage.

 

16.00 – 16.30 uur (foyer – linksvoor)
Positivo’s over Rotterdam – Rieneke Minderman 

Dichten over Rotterdam is wat Rieneke Minderman het liefste doet. Volledig in het roze gekleed brengt ze haar kunstzinnig vormgegeven teksten over de stad.

In deze workshop vertelt ze over haar stad en werk en brengt ze je een stukje hoognodige positiviteit bij. Daarna gaan we met z’n allen schrijven.

 

 

16.00 – 17.00 uur (foyer – links van het podium)
Dichter op het gedicht – Anne-Fleur van der Heiden

Een gelegenheid om werk te laten lezen en er over in gesprek te gaan, staat elk woord op de juiste plek, misser er woorden of staan er juist te veel, wat gebeurt er als je een andere vorm kiest, strofes door elkaar haalt, is er nog ruimte voor metaforen of is het gedicht op zichzelf voldoende beeldspraak?

Anne-Fleur van der Heiden is poëzie-redacteur bij de Optimist

 

Zaterdag 5 augustus: Leiden

 

14.30 – 15.15 uur
Inleiding Chinese poëzie – Anne Sytske Keijser

Anne Sytske Keijser doceert Chinees aan de Universiteit Leiden en vertaalt literaire teksten van het Chinees naar het Nederlands.

 

 

15.30 – 16.30 uur
Masterclass Maartje Smits

In deze workshop verkennen de deelnemers nieuwe territoria. Onder begeleiding van Maartje formuleren zij rituelen en performances die hun belevingswereld verbreden en hun poëtisch idioom oprekken.

Maartje Smits houdt bijen, schrijft gedichten en maakt beeldend en journalistiek werk. Ze studeerde Design (Sandberg Instituut) en Beeld & Taal aan de Gerrit Rietveld Academie, waar ze intussen zelf les geeft. Daarnaast is ze docent bij de opleiding Creative Writing (ArtEZ). Eind 2015 verscheen haar debuut Als je een meisje bent (De Harmonie).

 

Zondag 6 augustus: Leeuwarden

 

14.00 – 15.00 uur
Masterclass Arjan Hut

Het schrijven van gedichten gaat vaak heel anders dan je zou denken. Daarom zet Arjan Hut het liefst zijn gedachten uit. ‘Niet denken, maar doen’ is het motto. Zo leer je gedichten te schrijven die van jou zijn, maar je toch verrassen. En als je eenmaal op stoom bent …”

Arjan Hut is een Friese schrijver en dichter. Hij werkt ook onder het pseudoniem Goaitsen Andringa. Hij schrijft vooral in het Fries en soms ook in het Nederlands.

In de jaren 2005/2006 was Hut stadsdichter van Leeuwarden. Zijn werk wordt omschreven als donker-romantisch, surrealistisch, dromerig en zelfs occult. Hut was een van de oprichters van het literaire internettijdschrift Doar. Hij is opgegroeid in Surhuisterveen en woont in Leeuwarden.

 

15.15 – 16. 15 uur
Podiumkoorts en Plankenvrees – Hidde Moens

Hidde zal het hebben over hoe je de plankenkoorts kan omzetten in een podiumwapen, of zo niet, hoe je er op een andere manier mee om kan gaan.

 

15.15 – 16.15 uur
In vogelvlucht door de Nederlandstalige poëzie van 1917 tot nu – Martin Beversluis

Martin Beversluis is een dichter-performer. Tijdens zijn studie geeft  hij zijn eerste dichtbundel ‘De Zeisloper’ uit in eigen beheer. De tweede bundel ‘Voltooi in mij’ verschijnt in 1996 bij Stichting Raamwerk Eindhoven.

Sinds 30 augustus 2016 is hij de zevende stadsdichter van Tilburg. Bij zijn installatie verscheen ook meteen zijn nieuwe bundel ‘Meandertaler’ bij uitgeverij Blikvorm.

 

16.30 – 17.00 uur
Poëzie anekdotiek – Sam Hoeck

Als we goed luisteren, schuilen er soms gedichten in verhalen die anderen ons vertellen. Op basis van een anekdote gaan we samen schrijven.

 

Maandag 7 augustus: Zwolle

 

14.00  – 15.00 uur
Woordbreien (workshop voor kinderen) – Heidi Koren

Heb je die dichters al gehoord of lees je zelf wel eens een gedicht en vraag je je dan af WAT ZEGGEN ZE NOU EIGENLIJK? Soms is een gedicht moeilijk te volgen. Dat komt niet omdat de dichter niet zegt wat ie bedoelt, maar omdat de dichter precíes zegt wat ie bedoelt.

Dichten is praten en zingen tegelijk. Dichten is ook denken en doen tegelijk. Dichten kun je leren. Kom maar mee doen.

 

14.00 – 16.00 uur
Observaties omzetten in poëzie – Eline Crols

Observeer en schrijf,  samen met Eline. Gebruik de beelden als leidraad en leg betekenis in de kleinste handelingen, houdingen, uiterlijke kenmerken…

 

15.15  – 16.00 uur
Slice Quotes – Kay Slice

De workshop is geschikt voor iedereen die houdt van schrijven en hetop een nieuwe manier wil ervaren. Tijdens deze workshop leer je om veel te zeggen met weinig woorden door zogenaamde quotes te schrijven en elkaar te inspireren.

 

16.15 – 17.00 uur
Omgevingsbewustzijn en zelfzeker het podium op – Petra Van Den Berghen

Ook al geeft het podium op zich een beperktheid, toch kan je hier nog een groot deel zelf bepalen. Je kan er alleen ‘staan’ als je, je er goed voelt, er op de juiste manier voor/als jezelf staat.

Wil je krachtig , enthousiast, zeker overkomen en dit uitstralen dan is het belangrijk om er te gaan staan hoe het goed voor jezelf voelt en niet in de eerste plaats te gaan denken aan wat wil het publiek….

Je kan pas een ander overtuigen van wat je doet als je er zelf (achter)staat!

Een praktische workshop waarin je aan den lijve ondervindt wat het met je doet om op een podium te staan.

 

Dinsdag 8 augustus: Breda

15.00 / 16.00 / 17.00 uur

Workshopwandeling onder leiding van Nick J. Swarth

Na een korte introductie over het fenomeen performen wandel je onder leiding van Nick langs de groepen, die werken aan hun performance voor de presentatie ‘s avonds. Iedere groep bestaat uit een dichter en een beeldend kunstenaar. Hoe werken zij samen? Hoe komen zei tot een gezamenlijke presentatie? Nick informeert, duidt en geeft tips. De workshoproute is een zich verplaatsende masterclass. Hij begint op vaste tijden, die worden aangekondigd op het terrein.

Nick J. Swarth is als maker actief in diverse disciplines, maar het uitgangspunt is altijd tekst. ‘Shabby Art That Falls Apart’ is de verzamelnaam voor het beeldend werk, dat bestaat uit tekeningen en assemblages.

Swarth is de stem van Betonfraktion. Het noiserock trio bracht drie platen uit. In 2016 verscheen ‘I Changed My Seks’.

Meest recente publicatie: ‘Mijn onsterfelijke lever’. Ook in druk: ‘¡Mondo Manga!’; “Horror Vacui | een docudrama in 14 staties’, verslag van een schandaalverwekkend kunstproject (i.s.m. Jeroen de Leijer). Van 2005-2007 was Swarth stadsdichter van Tilburg. Gedichten in de openbare ruimte krijgen vorm in het project ‘On-site poetry’ (i.s.m. Sander Neijnens).

 

Woensdag 9 augustus: Brussel

14.00 – 15.00 uur
Poëtische beeldvorming / The Poet’s Scan – Adriána Kóbor

De workshop gaat over de perceptie, vooral de visuele perceptie in vorm van metafoor in de dichtkunst. Dit wordt toegelicht op basis van een aantal kenmerkende voorbeelden die het bredere kader schetsen van hoe de blik van dichters over de eeuwen heen veranderd is.

Het gaat dus over de poëtische kijk op de wereld, en het houdt een nauw verband met hoe poëzie al dan niet begrepen kan worden, nog steeds in het licht van familiaire of nare beelden.

15.30 – 17.00 uur
Masterclass Jeroen Naaktgeboren

Jeroen Naaktgeboren, één van Nederlands meest legendarische slammers, leert je alles over het overbrengen van je tekst op het publiek.

 

Donderdag 10 augustus: Sint-Niklaas

14.00 – 15.00 uur
Wat is Spoken Word – Cissy

Cissy vertelt over de roots van spoken word en zet je daarna zelf aan het schrijven. De perfecte gelegenheid om kennis te maken met een genre van woordkunst dat in Nederland sterk in opkomst is.

15.10 – 15.25 uur
Gedragen Voordragen – Arno Moens

Aan de hand van een bestaand gedicht werken de deelnemers onder begeleiding van Arno aan hun voordracht.

Het belangrijkste van de workshop is doorbreken van de statische voordracht die veelal gehanteerd wordt bij een ‘serieus’ gedicht. Dichters mogen bewegen en zich inleven!

15.35 – 15.50
Intertekstueel stelen – Daan Janssens

Een gebalde crash course in het verwerken van bronmateriaal in teksten. Waar haal je inspiratie? Hoe verwerk je bronnen op een authentieke en creatieve wijze?

Veel dichters verwerken echo’s naar hun voorbeelden, bewust of onbewust, in hun teksten, maar deze bronnen zijn niet altijd louter literair. Ook muziek, beeld en filosofie zijn tuinen van Eden aan inspiratie.

En zoals T.S. Eliot ooit zei: “Immature poets imitate; mature poets steal; bad poets deface what they take, and good poets make it into something better, or at least something different.”

16.00 – 17.00
Every day is Poetry Day – Giovanni Baudonck

Werken met materiaal uit het dagelijks leven.

 

Vrijdag 11 augustus: Herentals

Er is in Herentals geen workshopaanbod.

 

Zaterdag 12 augustus: Sint-Truiden

14.00 – 15.00 uur
Schrijven en performen van poëzie – Rellie Telg

meer informatie volgt

15.15 – 16.00 uur
Dobberen in een snijdende stilte – Tijdelijke Toon

Hoe zorg je dat het publiek nooit achterover kan gaan zitten omdat ze nooit op hun gemak zijn. hoe beweeg je jezelf als akward turtle door dit gevoel en wat kan je er mee bereiken!

16.15 – 16.00 uur
Het Jozzonet – Joz Knoop

Joz Knoop introduceert zijn eigen dichtvorm, het Jozzonet. Een vormvast gedicht waar veel puzzelwerk bij komt kijken. De vorm wordt door dichters in binnen- en buitenland beoefend.

 

Zondag 13 augustus: Antwerpen

Er is in Antwerpen geen workshopaanbod.