In december 2014 maakten de Nederlandse cultureel ondernemer Irene Siekman en de Vlaamse dichter Sven de Swerts op Facebook een groep aan voor podiumdichters. Ze wilden met deze dichters in een bus op tournee door Nederland en België en waren benieuwd of er animo was. Binnen een week had de groep 150 leden – allen podiumdichters uit Nederland en België – en was er een flinke lijst met aanmeldingen en haltes.

Tijdens het organiseren en concretiseren van de tour bleek de behoefte aan een dergelijk initiatief binnen het poëziecircuit zeer groot. Om die reden werd de Stichting Poëziebus opgericht, met als doelstelling het stimuleren van de ontwikkeling van de podiumpoëzie in het Nederlandse taalgebied.

De eerste editie kon op veel enthousiasme rekenen en gaf ons de kans om onze meerwaarde in het veld te onderzoeken. Met de tweede editie legden we vervolgens de basis voor een jaarlijks terugkerend festival. We verzamelden een sterke, enthousiaste achterban. Met de derde editie zag in België Poëziebus vzw het levenslicht en groeiden wij uit tot een community-gedreven netwerkorganisatie.

 

De afgelopen jaren hebben wij duizenden mensen bereikt met spannende, toegankelijke en vooral vernieuwende optredens. Dichters hebben kunnen netwerken, experimenteren en groeien. Velen plukker hier nog dagelijks de vruchten van.

Gesteund door een hechte gemeenschap van poëzieliefhebbers, zetten wij ons graag in voor de podiumpoëzie; de mooiste kunstvorm die er is!