Poëziebus 2019
20 podiumdichters touren voor de vijfde keer door Nederland en België. Maandag 5 augustus tot zondag 11 augustus trekt de rode oldtimer bus van Poëziebus door de lage landen.

Instagram

Poëziebus 2019/07.08. Zwolle- Perron Theater

07.08. Zwolle- Perron Theater

Samenvatting

Datum&Tijd: August 07, 2019 14.00
Locatie: Westerlaan 9 8011 CA Zwolle
Over de locatie: Het Perrontheater dient als een ontmoetingsplek. De deuren staan wagenwijd open voor amateurgezelschappen, scholen die repeteren, studenten met een eindexamenvoorstelling, muzikale optredens, vergaderingen of presentaties in de culturele sector, ontmoetingen, overleggen, noem maar op.
Doneer!

Programma & Locatie

Thema: De openbare ruimte

In Zwolle gaan we aan de slag met de locatie. Letterlijk. Met locatietheatergezelschap Jonge
Honden en placemaker Gooitske Zijlstra onderzoeken we de relatie van publiek en artiest tot de omgeving. In de middag met workshops vanuit theater en poëzie en in de avond op de planken van het Perron Theater.

14.00 – 15.00 uur

Workshop Nick J. Swarth – Poëzie in de openbare ruimte – een verhaal apart

Gedichten schrijven voor op muren, deuren en hekken.
Koop kaarten
Koop een Combi-ticket (+ lezing Jolmer Versteeg)

Met On-Site Poetry hebben typograaf Sander Neijnens en dichter Nick J.Swarth inmiddels zo’n 35 projecten verwezenlijkt in het publieke domein. In deze workshop vertelt Swarth over de aandachtspunten bij het schrijven van gedichten die bedoeld zijn voor de openbare ruimte. En als je dat eenmaal weet, ga je zelf aan de slag. Aan de hand van tot de verbeelding sprekende plekken schrijft elke deelnemer een korte tekst voor de openbare ruimte.
Over Nick J. Swarth:

Nick J. Swarth is dichter, performer en beeldend kunstenaar. Onder andere. Zowel Nick als zijn werk kennen vele gedaantes. In 1997 debuteerde hij als dichter in het Vlaamse literaire magazine Yang en sindsdien publiceerde hij drie dichtbundels én diverse werken in de openbare ruimte. Nick woont en werkt in Tilburg en was daar van 2005 tot 2007 stadsdichter. In 2018 reisde hij mee met Poëziebus.

 

14.00 – 16.00 uur

Colab: Over Buitensporig, samen met Gooitske Zijlstra . (locatie: Stationsplein 17, 8011 CW Zwolle)

Gooitske Zijlstra neemt deelnemers mee op ontdekkingstocht bij Buitensporig. Samen met de dichters en het publiek.
Gooitske Zijlstra is aanjager en waar(de)maker bij gooitz. Ze houdt zich bezig met de methodiek placemaking, die gaat over betere plekken maken met als uitgangspunt de menselijke maat.
Ze is één van de vijf initiatiefnemers van Buitensporig Zwolle, een collectief wat aangenaam wachten onderzoekt en programmeert met Wachtverzachters volgens de methodiek van placemaking.
We gaan samen in en om Buitensporig verkennen door een korte observatie en analyse te doen. Aan de hand daarvan gaan de dichters aan de slag met hun poëzie.

gooitz.nl/buitensporigzwolle.nl/

15.30 – 16.30 uur

Lezing Jolmer Versteeg – Locatiegericht werken

Jolmer versteeg vertelt je alles over de dynamiek tussen maker en locatie. Koop kaarten
Koop een Combi-ticket (+ Workshop Nick J. Swarth)

Jolmer Versteeg is artistiek leider van TG de Jonge Honden.

In zijn lezing licht hij zijn visie op werken op (en mét de) locatie toe:

Theatergroep de Jonge Honden wil het publiek bewust te maken van de verhalen die zich hebben afgespeeld
op de plek waar we ons bevinden. De verbeelding en de beleving van het publiek worden gevoed door het landschap of een historische locatie.

De voorstellingen brengen het publiek op deze manier in aanraking met verscholen verhalen.
Ons cultureel erfgoed is het uitgangspunt voor een voorstellingen.

 

 

17.00 – 17.30 uur

Gooitske Zijlstra & Poëziebus – in gesprek met het Stationsgebied

Wat vinden de inwoners van Zwolle van het Stationsgebied en hoe wordt dat een gedicht?

19.30 – 22.00 uur

Poëziebus-show

Spetterende interactieve poëzie-show met talent uit alle hoeken van het taalgebied. Koop kaarten

Gastartiesten: 

 • Rodaan Al Galidi Biografie
  Rodaan Al Galidi vluchtte zijn geboorteland Irak en kwam uiteindelijk na jaren rondzwerven in Zuid-Oost Azië in 1998 in Nederland terecht.
  Zijn oeuvre bevat uit een aantal poëzie- en columnbundels. Zijn meest succesvolle werk tot nu toe is zijn roman Hoe ik talent voor het leven kreeg uit 2016. Het boek werd verkozen tot Boek van de maand in januari
  2016 bij De Wereld Draait Door. Al Galidi putte voor zijn roman uit eigen ervaring, want hij wachtte negen jaar lang op een verblijfsvergunning, terwijl hij al die jaren aan de weg timmerde als auteur.
  In 2011 ontving hij de Literatuurprijs van de Europese Unie voor zijn roman De autist en de postduif: een boek over Geert, een autistische man die via de duiven van de vorige bewoners van zijn huis in contact komt met de buitenwereld. Ook werd het boek vertaald.
  Zowel in 2007 als in 2017 waren dichtbundels van zijn hand genomineerd voor de VSB Poezieprijs, in 2007 De herfst van Zorro, in 2017 Koelkastlicht. Zijn meest recente dichtbundel is Neem de titel serieus.
  In 2017 verschenen Arabische Sprookjes en de korte verhalen bundeling Duizend-en-een-nachtmerries van zijn hand.
 • Laura van Eck
  Laura van Eck (Zwolle, 1991) is sinds haar afstuderen aan Creative Writing aan het ArtEZ in Arnhem ‘gediplomeerd schrijver’. In 2016 schreef ze het theaterstuk Pijnlijke Melodie dat in 2019 een heruitgave heeft gekregen onder regie van verschillende regisseurs door heel Nederland. Ook maakt ze twee jaar lang deel uit van het Dichtersgilde: vier jonge, talentvolle schrijvers die als literaire ambassadeurs (provinciedichters) van Overijssel zullen optreden.
  Naast theater en poëzie schrijft Laura proza en non-fictie, experimenteert ze met film, en onderzoekt ze het spanningsveld tussen het persoonlijke en het universele. 
 • Jeroen Kraakman (Stadsdichter Zwolle) Mijn naam is Jeroen Kraakman. Bedrijfsleider en leraar Nederlands in opleiding. Stadsdichter van mijn thuisstad Zwolle. Opgegroeid in Noord-Holland en in 2017 naar de mooiste stad aan deze zijde van het IJsselmeer verhuisd. Ik schrijf en droom groots, maar leef klein. Zonder de wens bescheiden te willen zijn.

 • Samenwerkingspartners: TG de Jonge Honden, Partij voor Cultuur, NS, Buitensporig / Gooitske Zijlstra, Plankenpoëzie
 • Mede mogelijk gemaakt door: VSB Fonds, Gemeente Zwolle