Poëziebus 2019
20 podiumdichters touren voor de vijfde keer door Nederland en België. Maandag 5 augustus tot zondag 11 augustus trekt de rode oldtimer bus van Poëziebus door de lage landen.

Instagram

Poëziebus 2019/05.08 Rotterdam – Theater Rotterdam – Locatie Schouwburg

05.08 Rotterdam – Theater Rotterdam – Locatie Schouwburg

Samenvatting

Datum&Tijd: August 05, 2019 14.00 - 22.00
Locatie: Schouwburgplein 25 3012 CL Rotterdam
Over de locatie: Theater Rotterdam staat voor grensverleggend, vaak interdisciplinair theater dat verschil, diversiteit en veelvormigheid wil vieren. Niet opheffen of harmoniseren, maar zien, tonen en gebruiken. We brengen spelers, journalisten, dansers, nieuwsgierigen, uitvinders, vertellers, choreografen en talenten samen om theater te maken en echte ontmoetingen te realiseren. Om iets teweeg te brengen in het hoofd, in het hart en in Rotterdam. Theater Rotterdam is ontstaan uit de fusie van Ro Theater, Rotterdamse Schouwburg, Productiehuis Rotterdam.
Doneer!

Programma & Locatie

Thema: introductie van de theatrale context

Het programma in Rotterdam staat in het teken van interactie met het theater en de lokale scene. Rotterdam is de bakermat van de podiumpoëzie en dat willen we met dit programma ook inhoudelijk vieren en zichtbaar maken. Het middagprogramma voor de busdichters, is gericht op de introductie van de theatrale setting waarin de voorstelling van Poëziebus gehouden wordt en de rol van het ‘optreden’ daarin.

Daarbij wordt samengewerkt met Theater Rotterdam en maker Carole van Ditzhuyzen. Daarnaast organiseren we voor nieuwe en ervaren poëzieliefhebbers de Dichtersconferentie 2.0, een evenement met Showcases, de Poëziedokter, workshops voor en door de Rotterdamse dichters en samenwerkingspartners.

14.00 – 15.00 uur

Woorden Worden Zinnen: Masterclass Ivan Words

Ivan Words deelt tips en tricks om je skills op papier én op het podium naar een volgend niveau te tillen.
Koop kaarten
Koop een Combi-ticket (+ Workshop Nieuwe Makers)

Over Ivan:
Een van de meest actieve spoken word-dichters van Rotterdam, zo kan je Ivan Words gerust noemen. Hij begon ooit in 2012 bij de eerste Poetry Circle 010 in het Hiphophuis. Over hiphop gesproken, voordat Ivan zijn mojo in spoken word vond, schreef hij raps, soms wel twee op een dag. Maar de beats kwamen niet en toen bleek dat hij ze eigenlijk niet nodig had, want de poëzie spatte van het papier af. En zo begon het verhaal van Ivan Word en de liefde voor spoken word.

Inmiddels komt hij rond van de kunsten. Naast zijn veelvuldige optredens als spoken word-dichter geeft hij workshops, was hij co-host bij Radio Brasa, een aantal keer huisdichter voor FunX en kreeg hij het verzoek zijn verhaal te vertellen in een gepassioneerde TEDx talk. Ook is hij betrokken bij Spoken World, een podium in Rotterdam, als artiest en host.

In 2018 waagde hij zich een keer aan een poetry slam, won prompt de finale en kwam als een van de acht finalisten uit tijdens het NK Poetry Slam 2018.

Tegenwoordig staat hij regelmatig op het podium met Takkie. Samen vormen zij het spoken word duo Barguijs, waarbij ze Spoken word weer naar een volgende level tillen.

14.00 – 15.00 uur

Awater: Workshop Bureauredactie

Kijk mee over de schouder van bureauredacteur en dichter Myrte Leffring, in de wereld van het literaire tijdschrijft.
Koop kaarten
Koop een Combi-ticket (+ Workshop Nieuwe Makers)

Altijd al eens willen kennismaken met het productieproces van een literair tijdschrift? Studeer je Nederlands, literatuurwetenschap of journalistiek? Of ben je al in de literaire wereld bezig en wil je eens een kijkje achter de schermen nemen om te zien hoe dat nu werkt, zo’n redactie van een literair tijdschrift? Awaters bureauredacteur en dichter Myrte Leffring laat je in de workshop ‘Bureauredactie’ de fijne kneepjes zien van het reilen en zeilen op de redactie. Wat vergt het om een poëzietijdschrift te laten draaien en hoe worden beslissingen genomen?

Myrte Leffring (1973) is dichter, literair docent en eigenaar van tekstbureau Wolken van krijt. Haar poëziedebuut Om je schouders hang ik de nachten verscheen in 2015 bij Van Gennep, opgevolgd door De tere bloemen van het verstand (2016). Zij is bureauredacteur voor poëzietijdschrift Awater,  organisator voor Turing Gedichtenwedstrijd, docent voor Poetry Academy en poëzieprogrammeur voor festivals als Woordnacht en Wonderfeel.

15.30 – 16.30 uur

Stefanie Vermeiren: Workshop Nieuwe Makers

Voor podiumkunstenaars met plannen zijn er allerlei mogelijkheden. Stefanie Vermeiren (Islamunda) maakt je wegwijs en helpt je op gang.
Koop kaarten
Koop een Combi-ticket (+ Masterclass Ivan Words)
Koop een Combi-ticket (+ Workshop Bureauredactie)

 

Stefanie Vermeiren (Islamunda) ondersteunt creatieve makers bij hun ontwikkeling als professional en producent in de culturele sector.

Ben je een podiumkunstenaar met de nodige ervaring en wil je jezelf verder ontwikkelen op inhoudelijk, persoonlijk en zakelijk vlak? Heb je ambitie voor of juist achter de schermen? Heb je een creatief concept dat je wilt organiseren bij Islemunda? 

Meld je dan aan voor de workshop waarbij je wegwijs wordt gemaakt in de mogelijkheden! 

15.30 – 17.00 uur

Open Mic o.l.v. Swendeline Ersilia

Laat horen wat je kunt!

Ter plekke aanmelden, maximaal 5 minuten per persoon.

17.00 – 18.00 uur

Talkshow o.l.v. Marco Martens. 

Vier organisatoren over wat hen drijft, wat de scene/sector nodig heeft en hoe zij daar vorm aan geven.

Met: Carina Fernandes (Verbalism), Liliane Waanders (Gedichtensalon), Mizt aan de Maas (Alfabet Soep), Christine Bosch (Poetry Down South)

Marco Martens schrijft en treedt op en vindt het minstens zo interessant om met andere makers in gesprek te gaan. De afgelopen jaren was hij als presentator en talkshowhost te zien op o.a. Geen Daden Maar Woorden en Make a Scene-festival. Voor Hiphop In Je Smoel presenteert hij de podcast Tekstuur, waarin hij met diverse spoken word-artiesten in gesprek gaat over teksten die hen geïnspireerd hebben.

 

19.00 – 19.45 uur

Showcase: Onias Landveld – Wortels & Cassave

De stadsdichter van Tilburg deelt de verhalen van zijn onstaan in deze actuele, aangrijpende én humoristische voorstelling.

Onias Landveld is een in Suriname geboren verhalenverteller. Kind van ouders uit twee marron culturen is hij: “zwart in het kwadraat”. Zijn roots zijn in Suriname maar hij heeft wortel geschoten in Nederland.
Grootgebracht met Blomgomma, Fiadoe en Bojo, zit zijn verleden om zijn smaakpapillen omwonden. En daarom spreekt hij soms verlekkerd met een tongval hier ver vandaan. Maar hij is ook de stadsdichter van Tilburg en liefhebber van kersenflappen en worteltaart. Niet schuw van de kou en al met al toch een Nederlandse woordkunstenaar. Zijn identiteit is gevormd door fragmenten en situaties. Hij vormde die om tot gedichten, spoken-word teksten en verhalen. Sommige lachwekkend, anderen snijdend tot op het bot maar altijd eerlijk en vormend. En dat maakt hem tot wie hij is. Een zwarte, Surinaamse geboren verhalenverteller, met een Nederlandse nationaliteit.

14.00 – 17.00 uur

Poëzie-Op-Maat met Olivier van Nooten

Sneldichter Olivier van Nooten schrijft gedichten voor je moeder, partner of cavia. Of gewoon lekker voor jezelf.

Over Olivier:

Nederlands docent, cultureel journalist, muzikant, rapper en dichter Olivier van Nooten staat af en toe op podia, maar werkt misschien het liefst in stilte. Ernst en humor vullen elkaar aan, een doelgroep ontbreekt zoveel mogelijk. Graag schrijft hij compromisloze en meerduidige teksten die ‘toch’ toegankelijk zijn, bijvoorbeeld op papier, op een beat of op de radio.

15.00 – 17.00 uur

Poëziedokter Dorien Dijkhuis

Leg je gedichten voor aan de Poëziedokter en ga met een diagnose en behandelplan weer naar huis

Dorien Dijkhuis is dichter, schrijver en freelance journalist. Vorig jaar toerde ze mee met de Poëziebus. Ze schrijft poëzie en (reis)verhalen. Haar debuutbundel ‘Waren we dieren’ verschijnt in november bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam.

 

 

20.00 – 22.00 uur

Poëziebus-show

Spetterende interactieve poëzie-show met talent uit alle hoeken van het taalgebied. Koop kaarten

Gastartiesten: o.a.

  • Amara van der Elst is 17 jaar oud, geboren en getogen in Den Haag. In 2018 werd zij winnares Taal bij Kunstbende Zuid-Holland. Sindsdien heeft ze hard doorgewerkt aan haar woordkunst en heeft ze opgetreden als spoken word artist onder andere bij: Woorden Worden Zinnen in het PAARD, op Den Haag FM bij Woordenrijk met Haagse stadsdichter Harry Zevenbergen, en in het Nieuwe Luxor. Daarnaast heeft ze bijgedragen als jurylid bij Louder Than a Bomb tijdens 50th Poetry International Festival.
  • Carina Fernandes is een multidisciplinaire, creatieve hurricane, bekend van haar rauwe Rotterdamse sound. Ze maakt sociale issues bespreekbaar en wijd zich aan haar community door haar creativiteit te combineren met haar everlasting positive energy en Rotterdamse hands-on-mentaliteit.

  • Samenwerkingspartners: Theater Rotterdam, Woorden Worden Zinnen, Awater, Alfabet Soep, Verbalism, Gedichtensalon en Poetry Down South.
  • Mede mogelijk gemaakt door: VSB fonds, Elise Mathilde Fonds, Gemeente Rotterdam, J.E. Jurriaanse Stichting en Erasmusstichting