Poëziebus 2019
20 podiumdichters touren voor de vijfde keer door Nederland en België. Maandag 5 augustus tot zondag 11 augustus trekt de rode oldtimer bus van Poëziebus door de lage landen.

Instagram

Poëziebus 2019/10.08. Gent – Minus One 

10.08. Gent – Minus One 

Samenvatting

Datum&Tijd: August 10, 2019 16.30
Locatie: Opgeëistenlaan 455 9000, Gent
Over de locatie: ​ Minus One is een jongerencultuurcentrum in de prachtige Gentse Rabotwijk, net buiten het stadscentrum. We prikkelen en inspireren jongeren met een gevarieerd programma.
Doneer!

Programma & Locatie

Thema: De maatschappij 

In Gent maken we kennis met dichters en organisaties die onze kijk en kennis op de poëzie en de wereld gaan verdiepen en verbreden. We wisselen kennis en ervaring uit met de woordkunstenaars van Masala en Slam-T en staan ‘s avonds op de één na oudste zolder van Gent.

16.00 – 18.00 uur

Meetup/Kennisdeling: Sociaal activisme

Een programma over engagement en poëzie. In samenwerking met Queerkoorts & Slam-T.

Dit zijn de onderwerpen:

    • Psychische kwetsbaarheid: begeleid door Kika Van Robays
    • Gender, seksualiteit en alternatieve relatievormen: begeleid door Tilke Wouters
    • Activisme: begeleid door Yasmina Lemsiah
    • Dekolonisatie: samenwerking met Vroeggeboekt: begeleid door Jenebah Kamara
    • Fysieke beperking: begeleid door Nirmala Coppejans
Over Tilke Wouters:
Tilke Wouters is een activistische slam poet. Ze praat over thema’s als gender, seksualiteit, mentale gezondheid en het gebroken systeem. Ze laat zich inspireren door persoonlijke situaties en ze droomt er van hoe ze als individueel en als maatschappij kan verbeteren. Slam poetry en spoken word zijn haar media om inzichten te delen en de hoofden van mensen te openen. In 2018 startte ze haar eigen poëzie organisatie Slam-T met een vriendin. Naast haar performances is Tilke bezig met vele andere projecten zoals ‘the Safe(r) Space Manifesto’ dat ze schreef in haar reis om de wereld veiliger voor iedereen te maken.
Over Kika Van Robays
Kika vult al jaren boeken met woorden, citaten, poëzie, en af en toe een kortverhaal. Alhoewel Kika al 22 jaren vertoeft in het Belgische, verschijnen de Chinese roots soms tussen en bovenop de teksten. Zo zijn er verzen in het Nederlands, Engels en Mandarijn. Toch blijven Kika’s gedichten introspectief en is de binnenkant van de schedel een wederkerend thema. Ook is Kika actief achter de schermen van poëzie en is zodoende een van de wederhelften van het spoken word-platform Slam-T.
Over Yasmina Lemsiah
Yasmina Lemsiah is een Marokkaans Belgische queer- feministische activiste. Ze schrijft en spreekt rond thema’s als antiracisme, xenofobie, huiselijk geweld, seksuele intimidatie, eetstoornissen, psychische kwetsbaarheden, rouw,.. Als slam poet en singer songwriter deelt ze om overeind te blijven en te verbinden, maar ook om mensen bewust te maken van hun privileges en hen tot activisme, bewustzijn of op z’n minst zelfreflectie te bewegen. Ze is vrijwilliger bij Merhaba (voor lgbtqi+ met een migratieachtergrond) en Missing you (voor kinderen en jongeren die iemand verloren zijn). Daarnaast betaalt ze de rekeningen door als hulpverlener te werken met mensen met psychosegevoeligheid en autisme. Haar slams zijn rauw en intiem en worden soms door mansplainers beschuldigd van rijmdwang
Over Jenebah Kamara
Jenebah kamara is een 22 – jarige studente sociaal werk die Vroeg geboekt heeft opgestart. Thema’s als queerness, feminisme en dekoloniseren interesseren haar enorm. Schrijvers als Gloria Wekker en fanon zijn een inspiratiebron. Tijdens de workshop zullen de boeken als een vertrekspunt dienen om een dialoog te kunnen startten.

Over N.C. (Nirmala Coppejans):

Bewandelt niet altijd het rechte pad, maar heeft een Belgische identiteit, geboren in Sri-Lanka. Vloeiend in vele manieren, maar voornamelijk gebaseerd in Gent. Performer/writer/creative creature