Poëziebus 2019
20 podiumdichters touren voor de vijfde keer door Nederland en België. Maandag 5 augustus tot zondag 11 augustus trekt de rode oldtimer bus van Poëziebus door de lage landen.

Instagram

Poëziebus 2019/09.08. Eindhoven – TAC

09.08. Eindhoven – TAC

Samenvatting

Datum&Tijd: August 09, 2019 13.30
Locatie: Vonderweg 1, 5611BK Eindhoven
Over de locatie: Temporary Art Centre is een broedplaats voor culturele vernieuwing. In 80 ateliers werken ruim 150 startende beeldend kunstenaars, ontwerpers en andere makers aan de wereld van morgen. TAC biedt ruimte en een podium voor experiment, met een programma vol expo’s, muziek, performance en feesten. Mede door de steun van Cultuur Eindhoven realiseerde TAC samen met de makers en partners in onze stad en regio in 2017 een veelzijdig programma.
Doneer!

Programma & Locatie

Thema: De techniek

Met Onuitgesproken gaan we de tekstuele diepte in. We sluiten ons, met dichters uit Eindhoven en omgeving een dag op in het TAC-gebouw om aan onze teksten en performance te werken. Daarbij krijgen we hulp van dichters uit alle genres.

13.30 – 15.30 uur 

Werksessie Podiumpoëzie o.l.v. Jessica Bartels

Wie ben jij als podiumdichter en welke keuzes maak je?
Koop kaarten
Koop Combi-tickets: + Schrijfsessie / + Freestyle-sessie / + Workshop Wordbites

Tijdens de werksessies ga je met elkaar in gesprek aan de hand van een aantal onderwerpen. Aan de hand daarvan kun je elkaar bevragen en expertise delen.

Jessica Bartels is de stadsdichter van Eindhoven. Althans, tot December 2019.
Daarnaast werkt ze in een tweedehands boekenwinkel, is docent creatief schrijven en ervaringsdeskundig trainer in het speciaal onderwijs. Maar haar droom is een boomhutje in Alaska. Of concierge worden, ook goed.
Parttime pessimist, deeltijd romanticus,
bier met een rietje, World of Warcraft & de ANWB. Zoiets.

13.30 – 15.30 uur

Masterclass Gijs ter Haar

Gijs ter Haar leert je hoe je pakkende teksten schrijft en overgetelijke performances geeft.

Koop kaarten
Koop Combi-tickets: + Schrijfsessie / + Freestyle-sessie / + Workshop Wordbites

Gijs ter Haar nam deel aan de tweede Poëziebus-tour en stond maar liefst drie keer in de finale van het NK Poetry Slam. Met recht, want hij is al jaren één van de beste podiumdichters van de Lage Landen.
Tijdens deze uitgebreide masterclass legt hij uit hoe hij zijn teksten schrijft en zijn performances voorbereidt. Een unieke kans om je skills naar een nieuw niveau te tillen. 

Over Gijs ter Haar:

Gijs ter Haar is dichter en performer. Van zijn hand verschenen zes bundels, de laatste, “Voor de zwijnen”, eind 2017 bij de Muze uit Leiden

Verder staat zijn werk in talloze bloemlezingen en publiceerde hij eind 2012 de cd Niemandsland, een samenwerking met de muzikant Jouke Koning.

Als poetry slammer heeft hij meer zeges op zijn naam staan dan elke andere dichter in Europa, 39 in 12 jaar tijd. Hij geeft als gastdocent sinds 2001 workshops poëzie en poetry slam in het Voortgezet Onderwijs, en sinds 2007 masterclasses voor verschillende Nationale talentontwikkeling trajecten.

Hij was de drijvende kracht achter de stedelijke poetry slam in Amersfoort en de Kargadoor in Utrecht. Verder was hij 4 jaar lang de schrijfconsulent bij ZIMIHC huis voor amateurkunst Utrecht.

13.30 – 15.00 uur

Tommy Ventevogel – Elevator Plague

Houd je publiek op het puntje van hun stoel met deze ongebruikelijke invalshoeken.
Koop kaarten
Koop Combi-tickets: + Schrijfsessie / + Freestyle-sessie / + Workshop Wordbites

Die elevator pitches slaan niet meer want we willen niet meer luisteren naar mensen die de hele tijd (doen alsof ze) in de lift zitten. We moeten ze dus vastgrijpen en ons werk aan ze overbrengen alsof het een plaag is! In deze rare workshop onderzoeken we presentatie- en prestatiestijlen. Tekstbehandeling op uiteenlopende wijzen en het gebruiken van licht-subtiele trucjes uit de performance-kunst. Probeer het eens, NIETS geschoten is altijd mis.

Over Tommy Ventevogel:

Tommy Ventevogel schrijft theater, voor performances en werkt nu aan een stripboek. Vaak overlapt zijn schrijfwerk met de liefde voor multimedia. Zo is het werk dat hij maakt vaak muzikaal, expressionistisch en/of sci-fi.

14.00 – 16.00 uur

Poëziedokter Anne-Fleur van der Heiden

Leg je gedichten voor aan de Poëziedokter en ga met een diagnose en behandelplan weer naar huis

16.00 – 18.00 uur

Schrijfsessie Creatief Schrijven o.l.v. Rellieatuur

Stel je open voor je innerlijke stem en laat je pen vrij over het papier bewegen. Koop kaarten
Koop Combi-tickets: + Masterclass / + Werksessie / + Workshop Tommy Ventevogel

Tijdens deze workshop worden er d.m.v  o.a. schrijfopdrachten tools aangereikt om naar  binnen te keren. Stil te staan bij wat is en daar inspiratie uit te putten voor nieuw schrijf-/speelmateriaal.
Over Rellieatuur:
Zij is niet haar naam, huidkleur of beroep…Graag blaast zij stillevens leven in met haar pen. Creëert zij nieuwe werelden met wat zij onderweg vindt. Bouwt woordbruggen van haar hart naar de jouwe en serveert het alledaagse in een nog onbekend jasje.

16.00 – 18.00 uur

Freestyle-sessie o.l.v. Luan Buleshkaj

Iedereen kan freestylen (of mag het proberen, want leuk is het sowieso).
Koop kaarten
Koop Combi-tickets: + Masterclass / + Werksessie / + Workshop Tommy Ventevogel

Voor woordkunstenaars met lef is er weinig leuker dan een freestyle rap. Altijd nieuwsgierig geweest of je dat ook zou kunnen? Of al een tijdje bezig en op zoek naar tips om op een hoger niveau te komen? Kom naar onze freestyle rapsessie!

16.00 – 17.30 uur

Wordbites – Workshop Interdisciplinair Werken

Laat je inspireren door de creatieve samenwerkingen van Wordbites.
Koop kaarten
Koop Combi-tickets: + Masterclass / + Werksessie / + Workshop Tommy Ventevogel

Wordbites is een poëtische mix van gesproken woord met de meest uiteenlopende dingen. Hij werkt samen met tuinmannen, dansers en filosofen en in deze workshop deelt hij zijn kennis met jou. Laat je inspireren en leer hoe je van je tekst een concept maakt in samenwerking met anderen.

Over Wordbites:

Wordbites is een poėtische mix van gesproken woord met live muziek, zang of moderne dans. Pakkende performance-poėzie die kraakt, bijt of streelt. Breekbaar en sterk tegelijk. Wordbites was deelnemer van Poeziebus 2016. wordbites.nl

 

 

Avondprogramma

20.00 – 22.00 uur

Poëziebus-show

Spetterende interactieve poëzie-show met talent uit alle hoeken van het taalgebied. Koop kaarten

Gastartiesten:

  • Iris Penning
  • Selma Oueddan
  • Gijs ter Haar

Over Selma Oueddan: Selma Oueddan (18) is schrijfster, studente, boekverslaafde en nog een paar andere dingen. Ze begon met schrijven op Wattpad en sinds ze in 2016 met haar eerste zelfgeschreven gedicht in Tivoli stond, is ze ook verliefd op het podium. Je kent haar misschien van haar optredens bij de Kunstbende, het literair café de Groene Fee, Tegengeluid of haar boekrecensies bij de Boekenkrant. Haar gedichten gaan over alles wat haar verwondert en verbaast, zoals de bijzonderheden van de Nederlandse taal, onrecht en het gevoel van geluk. Wat ze 9 augustus zal voordragen is nog een verrassing, maar dat het interessant zal worden, is zeker.


  • Samenwerkingspartners: TAC, Onuitgesproken, Dynamo Eindhoven.
  • Mede mogelijk gemaakt door: VSB Fonds, Cultuur Eindhoven, Dynamo Eindhoven